martes, 17 de febrero de 2009

Primera activitat - dia 10 de febrer


PRIMERA ACTIVITAT: buscar al wikipèdia i a d’altres webs la definició de cultura i d’interculturalitat.
  • Definició de cultura a http://www.enciclopedia.cat/: conjunt de tradicions (literàries, historicosocials i científiques) i de formes de vida (materials i espirituals) d'un poble, d'una societat o de tota la humanitat.
  • Definició de cultura a http://ca.wikipedia.org/: la paraula cultura (del llatí colo -ere, amb el seu significat arrel de "cultivar"), generalment es refereix als patrons o tipus d'activitats humanes i les estructures simbòliques que donen significat a dita activitat. Les diferents definicions de "cultura" reflecteixen els diferents fonaments teòrics per l'enteniment, o els criteris per avaluar l'activitat humana. Els antropòlegs sovint utilitzen el terme "cultura" per referir-se a la capacitat humana universal per a classificar, codificar i comunicar llurs experiències de manera simbòlica. Aquesta capacitat ha estat considerada com la característica única del gènere homo. No obstant, els primatòlegs, com ara Jane Goodall, han identificat aspectes culturals entre els animals més propers als humans. Algunes de les definicions més habituals de cultura inclouen: el conjunt dels coneixements que permeten desenvolupar un judici crític; el conjunt de les coneixences literàries, històriques, científiques o de qualsevol altra mena que hom posseeix com a fruit de l'estudi, de les lectures, de viatges, de l'experiència, etc.; el conjunt de les coneixences, tradicions i formes de vida materials i espirituals característiques d'un poble, d'una societat o de tota la humanitat (vegeu cultura popular: i la cultura de masses que, difosa pels mitjans de comunicació de massa, pretén aconseguir l'acceptació de la major part de la societat. Aquestes definicions oposen cultura i natura (allò biològic, innat).
  • Definició d’interculturalitat a http://www.enciclopedia.cat/: conjunt de relacions de contacte i d'intercanvi entre cultures diferents. La interculturalitat no s'ha d'entendre només com el contacte entre dos objectes independents (dues cultures en contacte), sinó com un procés d'interacció en què aquests objectes es constitueixen, a la vegada que es comuniquen.
  • ­Definició d’interculturalitat a http://ca.wikipedia.org/: la interculturalitat és la integració pacífica de diverses cultures en un sol territori, fruit de la immigració. Es basa en la tolerància cap als costums de l'altre grup social, en contra de postures assimilacionistes. Sovint reivindica el mestissatge i el coneixement mutu, mitjançant programes d'intercanvi, la difusió de la llengua pròpia i la convivència en un mateix espai. L'apropament dels dos o més grups culturals es dóna en pla d'igualtat (no es produeix una aculturació del nouvingut, per tant), ja que la diversitat es veu com a sinònim de riquesa. S'oposa al racisme i les seves manifestacions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.