viernes, 1 de mayo de 2009

Documental "Face to face"

Documental que parla del desconeixement mutu de dues cultures, l'àrab i la jueva, que encara que comparteixen la mateixa terra no tenen pràcticament cap tipus de contacte entre si.
Aquí s'hi pot veure el programa "Face to face" que fa que adolescents i joves, siguin de la cultura àrab o jueva, comparteixin tres dies junts, sense separar-se cadascuna amb la seva pròpia comunitat i sistema educatiu, tal com passa durant tota la resta del curs i de les seves vides, sense establir una relació entre ambdues cultures. El programa els dona l'oportunitat de reconèixer que els membres de l'altra cultura també són éssers humans, fa que deixin de veure als membres de l'altra cultura com a enemics i trenca els estereotips negatius que han après des de ben petits i des de la seva cultura, comunitat, família i mitjans de comunicació. Passen a veure les coses que tenen en comú.
El documental reflecteix el fet que els conflictes que hi ha entre les dues cultures impossibilita la seva interrelació, perquè hi ha molts recels, odi, etc., que són molt difícils d'oblidar quan es troben cara a cara. Molts no veuen ni la possibilitat d'entendre's, perquè no veuen què poden compartir o el que poden tenir en comú, tan sols allò que ha fet una cultura a l'altra probocant més odi vers l'altre.
M'ha semblat molt interessant i comparteixo la frase del Jamal, un periodista que surt al documental que diu que "actualment, la majoria dels mitjans de comunicació no estan a favor de la humanitat". També és interessant el que diu la Laura, una psicòloga i professora que surt al documental, de la importancia de donar l'oportunitat de crear el dubte i la crítica davant tot el que es pot observar en els mitjans de comunicació respecte els estereotips negatius i les idees falses, comparant-ho amb l'experiència al programa on compartien tres dies amb el suposat "enemic".
Aquest documental, penso que es relaciona molt amb el que dèiem a l'assignatura de Pedagogia dels Mitjans de Comunicació, sobretot quan l'Omry, un tinent de l'excèrcit israelià que també hi surt, explica com veia abans els mitjans i com els veu ara després d'adonar-se que hi existeix tanta manipulació.
La Tamar, que també es periodista, proposa canviar-ho possant-hi noves imatges d'allò més positiu i nou (que ara no hi té una representació important i que pot ajudar a tenir una visió del món més humana, esperançadora i no tan terrorífica) i educar a les persones dient el que realment suposa conflicte o problema en el món real, deixant de mostrar com a imatges importants els conflictes que hi ha al món.
Una altra cosa que m'ha resultat interessant és a la conclusió a la qual arriben tots els que participen al programa de que si no hi hagués qüestions polítiques pel mig el món seria perfecte. I la visió que donen alguns del documental de que en realitat totes dues cultures pensen i volen el mateix i creuen que els polítics, fanàtics i terroristes són el problema, no les reilgions, perquè totes les religions estan en contra de la guerra i de la violència i que el principal problema és que "la gent lluita perquè una nació controli a una altra nació" per així ser més rica i poderosa i el fet que "l'odi que es crea amb aquest problema generi més odi" (com l'activitat de matar als terroristes que proposava el Joel en l'estudi de casos) i la realitat de que ens oblidem de globalitzar aquest problema i hi posem només bandols, és a dir, que no veiem que el problema existeix arreu del món, que no hi ha bandols.
El missatge que en trec és que EL CAMÍ A LA PAU I A LA CONVIVÈNCIA COMENÇA A PARTIR D'UN MATEIX, NO A PARTIR DEL CANVI DE L'ALTRE. Per aconseguir efectes positius a través de la interculturalitat primer cal treballar amb un mateix, canviant un mateix amb la relació amb els altres, obrir-nos per poder fer encabir noves persones en la nostra vida. I crec que tot això s'ha de començar a treballar des de ben petits a les escoles, sobretot la voluntat de conviure amb els altres.
Crec que és un documental que està molt bé i us el recomano. El podeu veure al següent enllaç: http://www.tv3.cat/videos/875229
Això de TV3 a la carta és el millor descobriment de documentals i de projectes que s'estan fent i de ben interessants!! Al final no hi haurà persona que em pugui treure de l'ordinador!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.